Kako prirodnim putem ukloniti zubni plak (zasnovano na dokazima)

Kako prirodnim putem ukloniti zubni plak (zasnovano na dokazima)

Kako prirodnim putem ukloniti zubni plak (zasnovano na dokazima)

Plak na zubima ne samo da može biti neugledan, već može biti i nezdrav. Iako mnogi proizvodi protiv plaka postoje na komercijalnom tržištu, mnogi od njih su opterećeni gadnim hemikalijama. Želite li potpuno prirodnu alternativu za ispiranje s fluorom i paste za zube i vode za ispiranje usta napravljene u laboratoriji? Imaš sreće! Postoji nekoliko načina da se riješite plaka ili spriječite njegovo stvaranje bez potrebe da se oslanjate na hemikalije koje je napravio čovjek.

Šta je zubni plak?
Zubni plak je nevidljiva tvar koja se skuplja na zubima kada jedemo ili pijemo. Medicinske studije govore da je zubni plak strukturno i funkcionalno organiziran mikrobni biofilm.

Zubni plak se sastoji od ostataka hrane, bakterija i bakterijskog otpada, a većina se može ukloniti redovnim oralnim higijenskim praksama kao što su četkanje i čišćenje zuba svakog dana.
Stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje zuba mogu pomoći u uklanjanju naslaga do kojeg uobičajeno četkanje i konac ne mogu doći.

Šta je Tartar?
Zubni kamenac je ono što se može dogoditi kada se plak ne liječi.

Zubni kamenac je tvrda, mineralna naslaga koja se ne može ukloniti osim u zubarskoj ordinaciji uz pomoć specijalizovanih instrumenata. Iz tog razloga, neophodno je voditi računa o plaku prije nego što se pretvori u problem zubnog kamenca.

Opasnosti od zubnog plaka
Kada se nakuplja zubni plak, to može uzrokovati bakterijske infekcije u ustima koje često zahtijevaju liječenje antibioticima.

Kada se ne kontrolira i postane kamenac, može uzrokovati povlačenje desni, što dovodi do gubitka koštane mase i bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa koje zahtijevaju napredne tretmane u ordinaciji zubara.

Loša oralna higijena također može uzrokovati demineralizaciju u strukturi zuba i dovesti do pojave bijelih mrlja na zubima .
Kućni lijekovi za uklanjanje i sprječavanje nakupljanja plaka
Dobra vijest je da se problemi s plakom mogu riješiti u korijenu korištenjem jedne ili više sljedećih jednostavnih (i najbolje od svega, prirodnih) tehnika.

Soda bikarbona i sol
Vremenski testirano, pa čak i preporučeno od strane stomatologa, korištenje mješavine sode bikarbone i soli u svakodnevnom četkanju može pomoći u uklanjanju plaka bez pribjegavanja oštrim abrazivima.
Jednostavno pomiješajte 1 žlicu sode bikarbone sa 1/2 čajne žličice soli u maloj posudi.
Umočite mokru četkicu za zube u smjesu i ovom smjesom istrljajte zube.
Povremeno pljunite i umočite četkicu za zube u smjesu i nastavite da perete zube nekoliko minuta kako biste bili bez naslaga!
Piling semena susama
Utvrđeno je da sezamovo ulje smanjuje gingivitis izazvan plakom.

Uzmite kašičicu semenki susama i sameljite ih zubima. Zatim preostale čestice isčetkajte suhom četkicom za zube. Samljeveni komadići semena susama djelovat će kao nježan (i ukusan) abraziv za čišćenje i poliranje površine zuba od naslaga.

Pasta od kokosovog ulja
Već sam pisao zašto biste trebali početi koristiti kokos kao pastu za zube . Moć kokosovog ulja možete iskoristiti na mnogo načina, uključujući i one koji su korisni za vaše zube.

Jednostavno izmjerite po dvije žlice djevičanskog (nerafiniranog) kokosovog ulja i sode bikarbone u zdjelu (možete dodati i nekoliko kapi odabranog eteričnog ulja, kao što je eterično ulje mente ako želite). Umočite četkicu za zube u pastu i četkajte kao i obično za lijepu, prirodnu pastu za zube koja je efikasna protiv stvaranja kamenca i plaka.
Voće bogato vitaminom C
Jedenjem, pa čak i četkanjem voća bogatog vitaminom C, možete spriječiti plak i održati bolje zdravlje u cjelini.

Ne samo da vitamin C jača imuni sistem i omogućava vašem tijelu da se prirodno bori protiv potencijalnih oralnih infekcija, na primjer, četkanje zdrobljenih jagoda je ukusan dekadentan način za efikasno uklanjanje plaka!
Aloe vera
Slično upotrebi na koži , aloe vera se koristi za čišćenje i umirivanje zuba i desni. Mala studija objavljena u Journal of Indian Society of Parodontology procijenila je aloe veru za kliničke parametre kao što su plak i gingivalni indeks. Rezultati su pokazali poboljšanje stanja plaka i parodonta.

Iscjeljujuće i preventivne moći gela aloe vere također se mogu koristiti za održavanje čistih usta. Pospite malo aloe vere gela na četkicu za zube i četkajte zube nekoliko minuta kako biste držali kamenac pod kontrolom.

Vodikov peroksid za ispiranje usta
Antiseptička svojstva vodikovog peroksida mogu se koristiti za oralno zdravlje.

Pokušajte napraviti vodicu za ispiranje usta i ispiranje i grgljanje mješavinom vodikovog peroksida jednom dnevno: pomiješajte 3 dijela vode ili pripremljene tekućine za ispiranje usta sa 1 dijelom 3% otopine vodikovog peroksida i cijedite između zuba punu minutu svaki dan.
Može li žvakanje jabuke pomoći u uklanjanju plaka?
Iako jedenje jabuke neće ukloniti plak , jedna naučna studija je otkrila da “dovodi trenutno smanjenje vitalnosti bakterija u pljuvački slično onome nakon pranja zuba”.

Međutim, imajte na umu da je studija takođe otkrila da žvakanje jabuke „može pogodovati ponovnom rastu plaka tokom prva 24 sata“.

Dodatni savjeti za sprječavanje nakupljanja plaka
Četkajte redovno i efikasno — koristite okomite pokrete i četku sa mekim vlaknima. Operite svaki zub i obratite pažnju na teško dostupne zube pozadi.

Nikada nemojte zanemariti čišćenje koncem — jednom dnevno je u redu, dva puta dnevno je idealno.

Pijte dovoljno vode nakon svakog obroka da isperete sve čestice hrane u ustima.

Povremeno posjećujte svog stomatologa radi pregleda i čišćenja zuba.

Izvor: https://www.healthyandnaturalworld.com/how-to-remove-plaque-the-natural-way/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *