Kako liječiti ukočen vrat u jednoj minuti (ili manje): Detaljna uputstva

Kako liječiti ukočen vrat u jednoj minuti (ili manje): Detaljna uputstva

Kako liječiti ukočen vrat u jednoj minuti (ili manje): Detaljna uputstva
Većina nas iskusi ukočenost vrata jednom i nakratko nakon nemirnog noćnog sna ili zbog predugog sjedenja za kompjuterskim stolom. Općenito, ukočen vrat se smatra normalnim stanjem koje se može liječiti kod kuće.

Karakteristike ukočenog vrata mogu uključivati ​​bol i poteškoće pri kretanju vrata s jedne strane na drugu. Ukočen vrat je takođe jedan od uzroka bolova u potiljku . Simptomi obično ne traju duže od nekoliko dana i mogu se riješiti korištenjem dolje navedenih protokola.

Popravak od 60 sekundi za ukočen vrat
Jedan minut je sve što je potrebno da se ovom tehnikom ublaži bol u vratu. Počnite tako što ćete odrediti na kojoj strani vašeg vrata je bol. Ako se nalazi na lijevoj strani, koristite lijevu ruku. Ako je na desnoj strani, koristite desnu ruku.
Prstima pritisnite direktno u bol ili čvor dok ne osjetite dobar pritisak, ali ne i oštar bol. Okrenite glavu u suprotnom smjeru od boli i dijagonalno savijte bradu prema dolje prema pazuhu. Ponovite ove korake oko 15-20 puta za redom. Ponavljajte tokom dana da održite mišiće opuštenim.

Pritiskom na bolnu točku uz aktivaciju mišića može pomoći deaktivirati bol. Ako ne možete doći do boli, pokušajte staviti tenisku lopticu na mjesto boli i nasloniti se na zid kako biste stvorili pritisak.

Ako ovo ne pomogne, isprobajte tehnike u nastavku.

Istezanje za ublažavanje bolnog vrata
Istezanje mišića na vratu može ih održati opuštenima i bez bola ili napetosti. Isprobajte ova jednostavna istezanja dok se vozite u autu ili sjedite za kompjuterskim stolom:

Sjedeći uspravno, stisnite obje lopatice, a zatim ih opustite 10 puta
Okrenite ramena unazad i dole 10 puta
Polako prislonite uho na rame 10 puta sa svake strane
Lagano gurnite glavu nazad u naslon za glavu automobila i zadržite 30 sekundi. Ako niste u autu, pokušajte gurnuti glavu natrag u ruke
Ako i vi patite od bolova u leđima, isprobajte ova istezanja joge kako biste ublažili bol u leđima .

Masaža za ukočen vrat
Kako biste smanjili zatezanje, bol u bazi lubanje i upalu, pokušajte masirati vrat nekoliko minuta kako biste opustili mišiće i istovremeno pojačali cirkulaciju krvi .

Također možete masirati eteričnim uljima koja su dobra za ublažavanje bolova i upale , kao što je eterično ulje mente, koje sadrži prirodna analgetska svojstva koja prirodno smanjuju bol. Pepermint također sadrži metanol koji prirodno umiruje bolne mišiće.
Započnite opuštanjem mišića tuširanjem ili kadom. Pomiješajte kašiku osnovnog ulja kao što je kokosovo ili maslinovo ulje s nekoliko kapi ulja paprene metvice i masirajte zahvaćeno područje čvrstim, ali nježnim pokretima nekoliko minuta. Ako ne možete doći do bola, pokušajte zamoliti prijatelja ili člana porodice za pomoć.

Ako ste zainteresirani da saznate više o eteričnim uljima, korisne informacije možete pronaći u mojoj e-knjigi Magična aromaterapija koja će vam pomoći da otkrijete moć eteričnih ulja i najefikasnije načine za njihovu upotrebu.

Vježbe za vrat za liječenje i prevenciju bolova u vratu
Prema studijama , mišići na vašem vratu također trebaju vježbanje. Tako postaju jaki! Head rolls je odlično mjesto za početak. Mogu se raditi bukvalno kad god osjetite bol.

Polako okrećite glavu u smjeru kazaljke na satu da odredite koliki dio svog perifernog pogleda možete vidjeti. Nakon nekoliko krugova možete primijetiti da možete vidjeti dalje. Promijenite smjer nakon 4 ili 5 rolni. Uvijek budite sigurni da imate ispravno držanje kad god pomjerite vrat ili glavu.

Druge vježbe koje možete raditi nekoliko minuta su naginjanje glave prema grudima i nazad prema stropu, ili naginjanje glave prema dolje prema lijevom ramenu, a zatim prema desnom ramenu ili polako okretanje glave i gledanje ulijevo, a zatim gledanje u desno bez okretanja tijela.
Terapija toplinom za bolan vrat
Terapija toplinom se može koristiti za povećanje cirkulacije krvi, smanjenje bolova u mišićima ili grčeva i povećanje pokreta i fleksibilnosti. Pokušajte nanijeti grijač, topli oblog ili vlažan ručnik na zahvaćeno područje na 20 minuta. Obavezno umotajte izvor u ručnik prije nego što ga nanesete na vrat kako biste zaštitili kožu.

Neki ljudi koriste terapiju hladnom za ublažavanje bolova, kao što su paketi leda, vrećica smrznutog povrća ili ledeni ručnik kako bi smanjili otok i bol odmah nakon ozljede zbog akutnog bola ili nove i nedavne natečene i upaljene ozljede. Međutim, hladna terapija se ne preporučuje za ukočene mišiće ili zglobove.

Za više informacija o terapiji toplinom i hladnoćom, pogledajte moj članak o tome kada koristiti hladno ili toplinsku terapiju za bol, ukočenost mišića i zglobova .

Epsom Salt Bath
Epsom so se sastoji od magnezijum sulfata, hemijskog jedinjenja koje pomaže u ublažavanju bolova u mišićima. Također može smanjiti stres i napetost poboljšanjem cirkulacije.

Da biste se kupali sa Epsom soli, napunite kadu toplom vodom. Dodajte dvije šolje Epson soli i potopite se u kadu s vratom potopljenim u toplu vodu 15 do 20 minuta. Ovo se može raditi do 3 puta sedmično.

Epsom so ima mnogo drugih upotreba o kojima možete pročitati u mom članku o najneobičnijim upotrebama Epsom soli .


Akupresura za ublažavanje ukočenosti vrata
Prema jednom medicinskom pregledu , aktivacija određenih tačaka pritiska može pomoći u ublažavanju bola na lokalnom mjestu, kao i bolova iz drugih dijelova tijela.

Točke pritiska u vašoj ruci mogu pomoći u ublažavanju ukočenosti vrata koja je uzrokovana lošim držanjem. Luo Zhen je izraz koji opisuje akupresurnu tačku u ruci koja može donijeti trenutno olakšanje bolova u vratu.

Tačka na kojoj luo zhentrebate izvršiti pritisak nalazi se na stražnjoj strani šake između dvije kosti u udubini odmah iza zglobova pokazivača i srednjeg prsta.

luo zhen

Ako vam se bol u vratu nalazi na lijevoj strani, tada na desnoj ruci izvršite pritisak u obliku malih krugova – to znači da morate masirati tačku na suprotnoj strani tijela od bola u vratu.

Masirajte ovu tačku tako što ćete je vrhom prsta pritisnuti i napraviti sićušne krugove. Upotrijebite dovoljno pritiska da osjetite blagu nježnost na mjestu.

Dok vršite pritisak na ruku, također pokušajte rotirati vrat s jedne na drugu stranu kako biste opustili mišiće. Trebali biste primijetiti kako se bol smanjuje dok se vaša fleksibilnost povećava.

Također možete pročitati o drugoj tački pritiska: Zu San Li – Tačka dugovječnosti – Kako je aktivirati

Obratite pažnju na svoj položaj za spavanje
Čini se da su otkačeni položaji za spavanje uobičajeni uzrok ukočenosti vrata ili bolova u ramenima noću . Obavezno spavajte na boku ili na leđima, ali ne na stomaku (možete pročitati više o najboljim i najgorim položajima za spavanje za vaše zdravlje ).

Ako ipak više volite da spavate na stomaku, vodite računa o jastucima koje koristite. Jastuci koji su preveliki mogu vam gurnuti vrat previše na drugu stranu kada spavate na boku.

Vaši jastuci ne bi trebali biti veći od prostora potrebnog da vaša glava leži ravno bez savijanja. Možete se čak i naučiti da pravilno spavate bez jastuka. Osjetite prirodno poravnanje položaja glave i vrata bez utjecaja jastuka. Kada spavate, vodite računa da vam glava i vrat budu pravilno poravnati sa ostatkom kičme.

Kako biste izbjegli buđenje iz bolova, pazite da ne spavate direktno na putu hladnog zraka. To može uzrokovati zatezanje mišića vrata.

Izvor: https://www.healthyandnaturalworld.com/how-to-treat-stiff-neck-and-pain/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *