Kako ublažiti valunge i noćno znojenje: Provjereni prirodni lijekovi

Kako ublažiti valunge i noćno znojenje: Provjereni prirodni lijekovi

Kako ublažiti valunge i noćno znojenje: Provjereni prirodni lijekovi
Valovi vrućine i noćno znojenje neki su od najčešćih simptoma menopauze koji mogu trajati godinama. Prirodni lijekovi za valunge pomažu u smanjenju pojave crvenila kože, prekomjernog znojenja i ubrzanog rada srca. Neki dobri prirodni dodaci za valunge uključuju crni kohoš, ulje noćurka, crvenu djetelinu i vitamin E.

Osim suplemenata koji pomažu u liječenju simptoma valunga, postoje i neka efikasna eterična ulja za valunge. Zapravo, aromaterapija pomoću ulja kao što je ulje lavande ne samo da vam olakšava valunge, već može spriječiti i valunge i mučninu ili vrtoglavicu.
Znati kako zaustaviti noćno znojenje i valunge također može smanjiti potrebu za primjenom hormonske zamjenske terapije (HRT). Mnoge žene se sada okreću prirodnim lijekovima za menopauzu zbog zabrinutosti zbog nuspojava HNL-a.

U ovom članku ćete saznati koje su najbolje lijekove za valunge i kako zaustaviti noćno znojenje. Naučit ćete najbolje načine da spriječite ove simptome menopauze prirodnim putem.

Šta su valunge?
Valuzi su simptom menopauze koji uzrokuje znojenje, toplo lice, povećanje unutrašnje topline i moguću drhtavicu. U nekim zemljama talasi vrućine se nazivaju i talasi vrućine.

Nacionalni institut za starenje izvještava da se valunge noću nazivaju noćno znojenje. Dostupne su mnoge mogućnosti liječenja za uklanjanje valunga. Međutim, liječnici obično preporučuju isprobavanje prirodnih tretmana ili promjenu načina života kako bi se riješili simptomi.
Valuzi su dijelom posljedica promjena nivoa estrogena tokom perimenopauze i menopauze. Doktori također smatraju da su valovi vrućine rezultat neravnoteže drugih hormona u tijelu. To može uzrokovati povećanje osnovne tjelesne temperature što rezultira toplinskim bljeskovima.
Kakav je osjećaj vrućine? (Simptomi valunga)
Većina žena kaže da se valungi osjećaju kao intenzivan val vrućine koji ih preplavljuje. „Toplotni val“ se obično osjeća prije svega u gornjem dijelu tijela, a zatim se širi po ostatku tijela.

Publikacija Informed Health Online prenosi da je osjećaj topline koji obuzima tijelo posljedica procesa koji se zove vazodilatacija. Ovo je mjesto gdje se krvni sudovi šire, uzrokujući više protoka krvi i povećanje tjelesne temperature.

Ovisno o tome koliko su ozbiljni simptomi menopauze, val može učiniti da se žena osjeća kao da joj srce kuca. U isto vrijeme koža lica, grudi i vrat mogu poprimiti crvenilo mrlja. To nekim ženama može izazvati određenu nelagodu i učiniti ih samosvjesnim.

Časopis Sleep Medicine Reviews kaže da se valovi vrućine koji se javljaju noću nazivaju noćno znojenje. Prekomjerno znojenje u krevetu može ometati obrasce spavanja i rezultirati umorom i razdražljivošću tokom dana. U nekim slučajevima, pušenje ili konzumacija alkohola mogu povećati jačinu noćnog znojenja.
Koliko dugo traju valovi vrućine?
Postoje 2 različita odgovora na pitanje koliko dugo traju valovi vrućine. Postoji dužina pojedinačnog toplotnog talasa, a postoji i vremenski period za koji možete očekivati ​​da će potrajati talasi vrućine i noćno znojenje.
Prema nekim lekarima, jedan talas vrućine može trajati oko 3 minuta. Ovo naglo povećanje temperature obično je praćeno općim osjećajem intenzivne vrućine, mrlja na koži i znojenja.

Valulacije obično počinju u vrijeme vaše posljednje menstruacije, iako neke žene doživljavaju valunge mnogo kasnije. Neki istraživači su otkrili da što je ranije nastupila menopauza, to je duži period trajanja valunga.

Časopis JAMA International Medicine izvještava da u prosjeku simptomi valunga traju oko 7 godina. Međutim, za Afroamerikanke, valovi vrućine mogu trajati duže, a neke žene imaju valunge oko 12 godina.
Najbolji prirodni lijekovi za valunge
Pogledajmo detaljnije kako možete zaustaviti valunge korištenjem prirodnih kućnih lijekova za simptome menopauze.

Mnogi naučnici kažu da alternativne i komplementarne metode liječenja valunga u menopauzi obećavaju mnogo žena u kasnim 40-im i 50-im godinama. Čitajte dalje da biste saznali kako koristiti prirodne lijekove kao što su crni kohoš, ulje noćurka i vitamin E za pomoć kod valova vrućine.

Vitamin E pomaže u ublažavanju valova vrućine
Jedan od načina da se prirodno zaustavi noćno znojenje je uzimanje suplemenata vitamina E.

Jedno dvostruko slijepo kontrolirano ispitivanje pokazalo je da se uzimanje 400 IU kapsula vitamina E može smatrati prirodnim lijekom za bljesak. U ispitivanju je preko 50 žena prijavilo olakšanje simptoma valunga nakon perioda od 4 sedmice.
Folna kiselina pomaže u smanjenju jačine valunga
Ako patite od valunga noću ili tokom dana, uzimanje folne kiseline može pomoći u ublažavanju menopauze.

Jedna studija koja je uključivala 70 žena u menopauzi otkrila je da uzimanje 1 mg folne kiseline dnevno pomaže u smanjenju učestalosti valunga. Studija je zaključila da folna kiselina djeluje kao prirodni lijek za valunge u menopauzi. Naučnici su primijetili da je folna kiselina dobra za simptome menopauze jer pomaže u povećanju serotonina i djeluje antidepresivno.

Druga studija je pokazala da uzimanje 5 mg folne kiseline dnevno može djelovati kao alternativa HNL za žene u menopauzi. Uzimanje folne kiseline pomoglo je u smanjenju simptoma valunga kod oko 65% žena.

Postoje i neki dokazi da folna kiselina djeluje poput estrogenskih pilula i pomaže u sprječavanju simptoma nedostatka estrogena u menopauzi.
Laneno sjeme je dobro za valunge
Dodavanje porcije lanenog sjemena (također poznatog kao laneno sjeme) vašoj ishrani može pomoći u smanjenju simptoma valunga i osloboditi se noćnog znojenja.

Studija u kojoj je učestvovalo 30 žena koje su željele izbjeći uzimanje tableta estrogena za valunge otkrila je da su zgnječene lanene sjemenke odlična prirodna alternativa. Dnevna konzumacija 40 g mljevenog lanenog sjemena bila je dovoljna da smanji valunge za oko 50%.

Kada uzimate laneno sjeme kako biste skratili vrijeme trajanja valunga, važno je kupiti cijelo laneno sjeme. Stavite ih u mlin za kafu neposredno pre upotrebe, jer mleveno laneno seme može brzo da užegli . Cijelo laneno sjeme može proći kroz crijeva neprobavljeno, a to znači da nećete dobiti sve prednosti.
40 g cijelih lanenih sjemenki daje vam 100 mg kalcija za jake kosti, 160 mg magnezija i 9 grama omega-3 masnih kiselina u obliku ALA ( alfalinolenske kiseline) . Ovo su takođe nutrijenti koji podržavaju dobro zdravlje tokom menopauze.

Možete dodati mljeveno laneno sjeme u jogurt ili ovsene pahuljice za doručak ili ih posipati drugim jelima.
Valerijana pomaže u liječenju simptoma valunga na prirodan način
Jedna od najboljih biljaka za valorizaciju je valerijana jer vam pomaže da se nosite sa simptomima menopauze.

Studije o terapeutskim svojstvima valerijane otkrile su da ovaj biljni lijek za valunge ima efekat sličan estrogenu. Žene koje su uzimale 255 mg valerijane 3 puta dnevno prijavile su manje i manje jake valunge nakon perioda od 8 sedmica. Istraživači su preporučili tretman valerijanom za valunge kao alternativu tabletama estrogena.

Valerijanu je takođe dobro uzimati ako patite od noćnog znojenja. Osim što pomaže u regulaciji hormona, valerijana je jedan od najboljih biljnih lijekova koji vam pomažu da zaspite.

Da biste saznali više o tome kako da poboljšate svoje obrasce spavanja dok prolazite kroz menopauzu, pročitajte moj članak o hrani koja vas čini pospanim .

Uzimanje suplementa valerijane zajedno s nekim lijekovima može povećati nuspojave nekih lijekova, pa se posavjetujte sa svojim liječnikom prije uzimanja valerijane.

Večernji jaglac za pomoć u oslobađanju od valunga
Jedan od načina za ublažavanje valunga je svakodnevno uzimanje kapsula ulja noćurka.

Ulje noćurka je dobro poznato po svojim dobrobitima za žensko zdravlje. Postoji i mnogo naučnih dokaza da uzimanje ulja noćurka može pomoći u smanjenju intenziteta valunga.

Istraživači su 2013. otkrili da uzimanje 500 mg ulja noćurka dva puta dnevno pomaže u kontroli simptoma valunga. Od 56 žena u studiji, skoro 40% prijavilo je poboljšanje učestalosti i težine valunga.
Crvena djetelina za liječenje valunga
Crvena djetelina je popularna biljka za menopauzu koja također pomaže u smanjenju simptoma kao što su jaki valovi vrućine i suhoća vagine .

Journal of Obstetrics and Gynecology objavio je da uzimanje 80 mg crvene djeteline dnevno pomaže u prirodnom ublažavanju valova vrućine. Istraživači su također primijetili da uzimanje crvene djeteline pomaže kod simptoma vaginalne atrofije. Sve u svemu, studija je pokazala da su dodaci crvene djeteline dobri za ublažavanje menopauze.
Maca korijen za smanjenje učestalosti valunga
Još jedan prirodni tretman za valunge nakon menopauze je uzimanje suplemenata korijena make.

Maca je biljka koja raste na Andama i njen korijen ima ljekovita svojstva slična ginsengu.

Jedna mala studija koja je uključivala 20 žena koje su bile u ranoj fazi menopauze otkrila je da je uzimanje kapsula maca od 1000 mg efikasno u ublažavanju simptoma menopauze. Maca je pomogla u ravnoteži hormona kako bi pružila olakšanje menopauze. Studija je pokazala da su 2 kapsule maca dnevno od po 500 mg bile dovoljne za potpuno uklanjanje valunga u mnogim slučajevima.
Fermentirana soja pomaže u balansiranju hormona i sprječavanju valunga
Proizvodi od soje imaju efekat na organizam sličan estrogenu i mogu pomoći u regulaciji hormona tokom menopauze. Međutim, neke žene su zabrinute zbog rizika da previše proizvoda od soje povećava rizik od raka dojke.

Da li je soja sigurna za uzimanje tokom menopauze za valunge? Journal of Nutrition izvijestio je o nekim studijama koje pokazuju da konzumiranje soje tokom menopauze može pomoći u ublažavanju mnogih simptoma. Međutim, druge studije izvještavaju o oprečnim rezultatima.

Važno je napomenuti da je randomizirano kliničko ispitivanje 2018. pokazalo da uzimanje ekstrakta soje tokom menopauze ne povećava rizik od raka dojke. Ispitivanje je pokazalo da uzimanje 50 mg izoflavona ekstrahiranog iz soje pomaže u smanjenju učestalosti valunga bez ugrožavanja tkiva dojke.
Međutim, ako ste zabrinuti zbog efekta proizvoda od soje na zdravlje dojki, onda uzimanje proizvoda od fermentirane soje može pomoći u zaustavljanju valunga i noćnog znojenja. Jedno istraživanje iz Japana pokazalo je da uzimanje 10 mg proizvoda od fermentirane soje pomaže u zaustavljanju valova vrućine i ukočenosti mišića.
Omega 3 može ublažiti noćno znojenje
Studija iz 2018. godine provjerila je učinak uzimanja suplementa omega 3 na vazomotorne simptome kod žena u menopauzi. Naučnici su otkrili da suplementi omega-3 mogu ublažiti noćno znojenje, ali nemaju koristi u smanjenju valunga ili poboljšanju kvaliteta sna i kvaliteta života tokom perioda menopauze.

Istraživanje je analiziralo podatke od 483 žene i pokazalo da su žene prijavile manju učestalost i jačinu noćnog znojenja. Istraživači su komentirali da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se zaključilo da li su suplementi omega-3 korisni u ublažavanju vazomotornih simptoma kod žena u menopauzi.

Black Cohosh bi mogao pomoći u liječenju valunga, ali rezultati su nedosljedni
Crni kohoš za menopauzu je veoma popularan dodatak za ublažavanje valunga i drugih simptoma menopauze.

Postoje različiti rezultati studija o djelotvornosti crnog kohoša kao prirodnog lijeka za menopauzu. Jedna studija koja je uključivala preko 400 žena u postmenopauzi otkrila je da crni kohoš pomaže u smanjenju simptoma povezanih s menopauzom. Nakon godinu dana uzimanja suplementa, naučnici su primijetili poboljšanje pritužbi povezanih s menopauzom.

Međutim, druga studija objavljena u medicinskom časopisu Menopause otkrila je da uzimanje crnog kohoša i crvene djeteline tijekom godinu dana nije rezultiralo bilo kakvim poboljšanjem vazomotornih simptoma. Vazomotorni simptomi su simptomi koji se odnose na suženje ili proširenje krvnih žila.

Prema Nacionalnom centru za komplementarno i integrativno zdravlje, studije o liječenju valunga u menopauzi crnim kohošem pokazale su nedosljedne rezultate.

Danas se crni kohoš pojavljuje u obliku tinktura, tableta ili sušenog bilja i prodaje se u drogerijama i prodavnicama zdravlja. Ljudi s već postojećim problemima s jetrom ili oni koji uzimaju bilo koji drugi lijek koji utječe na jetru, trebali bi ili izbjegavati crni kohoš ili se javiti svom ljekaru prije upotrebe.

Isto važi i za žene koje imaju ili su imale rak dojke ili materice. Žene koje su trudne takođe treba da izbegavaju crni kohoš jer može izazvati porođaj.

Eterična ulja za valunge tokom menopauze
Osim uzimanja dodataka za valunge i znojenje, postoji i niz eteričnih ulja koja promovišu dobro zdravlje tokom menopauze .

Mnoga eterična ulja imaju spojeve koji oponašaju efekte estrogena i mogu pružiti olakšanje od posljedica lošeg sna, valunga i bolova u grudima.

Pogledajmo dva eterična ulja koja pomažu kod simptoma valunga tokom menopauze – to su eterična ulja lavande i gorke narandže.

Koristite ulje lavande kako biste smanjili simptome valunga
Eterično ulje lavande je odlično svestrano ulje za liječenje mnogih zdravstvenih tegoba, kao i za ublažavanje valunga.

Jedno kliničko ispitivanje koje je uključivalo 100 žena koje su imale crvenilo u menopauzi pokazalo je da aromaterapija lavande pomaže u smanjenju toplinskih bljeskova. Žene su udisale arome lavande po 20 minuta 2 puta dnevno. Tokom perioda od 12 sedmica, prijavili su smanjenje broja valunga.

Druga studija je pokazala da aromaterapija korištenjem mješavine eteričnih ulja uključujući ulje lavande također pomaže kao kućni lijek za valunge.

Koristite gorku narandžu (neroli ulje) za simptome menopauze
Udisanje esencijalnog ulja gorke narandže je još jedan način da se oslobodite noćnog znojenja i valunga kod žena u menopauzi.

Jedno istraživanje je pokazalo da je udisanje nerolijevog ulja (gorke narandže) u trajanju od 5 minuta 2 puta dnevno bilo dovoljno za ublažavanje nekih simptoma menopauze. Žene u menopauzi koje su udisale nerolijevo ulje imale su više estrogena, manje valunga, niži krvni pritisak i povećanu seksualnu želju.

Jabukovo sirće za valunge – djeluje li?
Jabukovo sirće (ACV) je popularan kućni lijek za rješavanje brojnih zdravstvenih problema. Možda se pitate i možete li koristiti jabukovo sirće kao efikasan lijek za valunge.

Iako ne postoje naučni dokazi koji podržavaju tvrdnje da jabukovo sirće pomaže valunge nakon menopauze, ispijanje čaše razblaženog jabukovog sirćeta dnevno može pomoći u poboljšanju zdravlja.

Možete saznati više o zdravstvenim prednostima svakodnevnog pijenja jabukovog sirćeta.

Alternativni lijekovi za olakšanje od valunga
Osim mnogih kućnih lijekova za rješavanje noćnog znojenja i valova vrućine koji su spomenuti u ovom članku, postoje i drugi načini na koje možete pomoći da se oslobodite ovih simptoma menopauze.

Evo nekoliko prijedloga:

Smršati . Kako biste smanjili broj i intenzitet valunga, važno je kontrolirati svoju težinu nakon menopauze. Jedna studija iz 2015. godine otkrila je da gubitak težine može pomoći u kontroli valunga, a također ima i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Relaksacija . Kako biste prirodno zaustavili noćno znojenje i izbjegli valunge, važno je nositi se sa stresom i anksioznošću. Naučnici su otkrili da svjesnost može pomoći u smanjenju nelagode povezane s noćnim znojenjem i crvenilom u menopauzi.

Ostanite fizički aktivni . Studije su pokazale da fizička aktivnost za žene starije od 50 godina može pomoći u smanjenju učestalosti i jačine valunga.

Izbjegavanje okidača . Iako je možda nemoguće u potpunosti izbjeći valunge tokom menopauze, postoje određeni okidači koji mogu uzrokovati da budu češći ili jači. Kako biste spriječili valunge, savjetuje se izbjegavanje sljedećih okidača: stres, vrućina, pušenje, višak kofeina, alkohol i začinjena hrana.

Izvor: https://www.healthyandnaturalworld.com/hot-flashes-and-night-sweats/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *