NAJBOLJI RECEPT ZA KISELJENJE KUPUSA - Bio Medicina

NAJBOLJI RECEPT ZA KISELJENJE KUPUSA

NAJBOLJI RECEPT ZA KISELJENJE KUPUSA

Jesen je stigla, kupus je spreman, pa zašto ne krenuti u akciju zvanu ” kiselenje kupusa”, možda nekome baš to treba…
Sastojci
30 kg kupusa
2 kg soli
voda po potrebi

Priprema
Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.
Dno bačve posuti sol i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrečicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.
Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi.
Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrečice s vodom, boce s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).
Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolirati i dodati vode, ako je potrebno, a u slijedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege.
Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.
Posluživanje
Na masu kupusa dodaje se 2, 5 % soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bačvu. Netko u bačvu dodaje zrna kukuruza, klinčića, lovora, ja ne., sve začine radije dodajem pri njegovom kuhanju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *