Vitamin D

Vitamin D jača imunitet do maksimuma: U ovim namirnicama ga ima najviše!

Vitamin D jača imunitet do maksimuma: U ovim namirnicama ga ima najviše!

S obzirom da ove dane provodimo uglavnom u zatvorenom prostoru, vitamin D je neophodan

Zbog svog značaja uvršten u spisak esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije. Najveći izvor vitamina D je sunce, ali s obzirom da nas je pandemija korona virusa naterala da dosta vremena provodimo u kući, neophodno ga je obezbijediti drugim putem.

On je odgovoran za jak imunitet i sposobnost tijela da se izbori sa svim virusima koji ga napadaju. Bori se protiv depresije, anksioznosti i lošeg raspoloženja. Takođe je odgovoran za zdravlje kostiju, a preporučuje se i osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da pozitivan uticaj ima i u liječenju kardiovaskularnih bolesti i alchjamera.

Najbogatiji izvor je riba poput tune, srdele, skuše, bakalara, haringe, lososa, ali i svi ostali plodovi mora su odličan izbor u ovom periodu.

Vitamin D je rastvoriv isključivo u masnoj sredini, što znači da je ishrana masnijim namirnicama važna za apsopciju ovog vitamina. Kako bismo izvukli najbolje iz njega, potrebno je da ga kombinujemo i sa magnezijumom i kalcijumom.

Koliko nam je vitamina D u prosjeku potrebno?

Preporučena dnevna doza vitamina D je:

za uzrast od 1 do 70 godina – 600 IU dnevno
preko 70 godina – 800 IU dnevno

Pored ribe i ove namirnice ga sadrže u izobilju:

Pečurke
Kozji sir
Sok od pomorandže
Punomasni jogurt
Punomsno mleko
Žitarice
Žumance
Tunjevina
Ljekari preporučuju da se u ovom periodu uvedu u ishranu i suplementi kako bi telo dobilo dovoljne količine ovog vitamina.

Izvor: stil

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

<