Sirutka ili surutka luči hormon sreće i tjera umor! - Bio Medicina
Sirutka ili surutka

Sirutka ili surutka luči hormon sreće i tjera umor!

Sirutka ili surutka luči hormon sreće i tjera umor!

Sirutka ili surutka je nusproizvod pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Za sve njezine prednosti stručnjaci preporučuju pola do litre sirutke dnevno, a ako još uvijek ne znate koje su to, doznajte, prenosi Aura.

  1. Pomaže kod mršavljenja – 100 grama surutke ima samo 26 kalorija, ona sadrži pregršt bjelančevina te daje osjećaj sitosti, a siromašna je mastima i kalorijama.
  2. Pomaže kod zatvora – Sirutka ima diuretska svojstva što drugim riječima znači sljedeće: ona će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. No, nemojte pretjerivati s njezinom konzumacijom, jer bi vam mogla izazvati proljev (do litre dnevno), piše Zdravlje.
  3. Lijek za jetru – Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.
  4. Izgrađuje mišiće – Sirutka, posebno ona u prahu, ne samo da će vam pomoći kod izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.
  5. Regulira povišene masnoće u krvi – Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko sedmica redovne konzumacije to ćete moći i dokazati vlastitim primjerom.
  6. Potiče sreću i smanjuje osjećaj umora – Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće te tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora.

(Aura)

Preuzeto sa: http://ebosna.com/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *